Elektronikus azonosítás

Azonosítási technológiák

Napjainkban rengeteg forrásból érkezik, nagyjából végtelen mennyiségű információ, nem véletlen, hogy a XXII. század egyik legnagyobb értékhordozója az adat. Ennek okán mind az állami, mind a vállalati szektorban kiemelt fontosságúvá vált az azonosítási adatok strukturált tárolása és gyors visszakereshetősége. Az a szervezet vagy vállalat aki elektronikus nyilvántartásokat alkalmaz magasabb szintre emelheti működésének hatékonyságát, piaci előnyt szerezhet a versenytársakkal szemben vagy csökkentheti a humán-erőforrás és/vagy működési költségeit. Ezen előnyök elengedhetetlen feltétele az elektronikus azonosítás, mely területen cégünk az elmúlt több mint 10 évben nagy jártasságot szerzett, mind az azonosítás, mind az azt követő strukturált nyilvántartás és megjelenítés tekintetében. Az elektronikus azonosítás cégünk által is támogatott megoldásait mutatjuk be a következőkben pár szóban.

Vonalkód / QR azonosítás

A vonalkódos azonosítás az egyik "legősibb" elektronikus azonosítási módszer, habár maga az információ hordozója nem elektronikus működésű. A QR kódos azonosítás a vonalkóddal azonos módon grafikus információ kódoláson alapul. Mindkét megoldás meglehetősen hiba- és zavartűrű azonban mivel az azonosítás optikai módon történik, ezért szükséges az azonosítóra való közvetlen "rálátás". A kategóriába tartozó azonosító eszközök megjelenési formája és mérete igen változatos, gyártanak a környezeti behatásoknak 100%-ban ellenálló, akár tűzálló változatokat is.

RFID rendszerek

Napjaink legelterjedtebb kontaktus-mentes elektronikus azonosítási eszköze az RFID. A rádiófrekvenciás működésű azonosító eszköz a vonalkódhoz hasonlóan magában hordozza az azonosításhoz szükséges információt és elektromágneses gerjesztés hatására képes megküldeni azt. Frekvenciatartomány alapján az RFID technológia három részre osztható: LF, UHF, HF. Utóbbiba tartozik a mindenki által ismert NFC technológia, amit többek között az érintés nélküli bankkártyáknál és fizetőtermináloknál alkalmaznak. Mivel a technológia vezeték-nélküli működésű, így alkalmazásakor kimondottan fontos a körültekintés biztonsági szempontból.

Bluetooth azonosítás

A világon rohamos ütemben terjed a bluetooth technológiára épülő elektronikus azonosítási módszer. A Beacon és hasonló technológiáknak köszönhetően a bluetooth technológiát mind a magán, mind a vállalati szektorban elkezdték alkalmazni azonosítási és nyomonkövetési célokra. A módszert az RFID-val szemben összetettebb kommunikációs adatszerkezetek és többféle táplálási lehetőség jellemzi, ráadásul a világban mindenhol elterjedt és nagy múltra visszatekintő bluetooth technológián alapul.

Elektronikus azonosítás eszközei

Az azonosítási információt különféle anyagból és fizikai jellemzőkkel készülő eszközök, úgynevezett címkék, tagek, stb. hordozzák. Az azonosítók leolvasását is változatos kivitelű, méretű és hatótávolságú eszközök végzik. Ezek között megkülönböztetünk asztali, kézi, hurkolt, vonali, stb. eszközöket. Az olvasó eszközök készülhetnek egyszerű tokozású, IP védett vagy éppen robbanásbiztos ipari kivitelben is. A kommunikációs közeg tekintetében megkülönböztetünk vezetékes és vezeték-nélküli leolvasó eszközöket.